Gepubliseer in Joernaal

En daar gaat ons … vloed is weer moontlik

Dit is weer sulke tyd. As dit reën, vloed die gholfbaan van ons estate. Die Hennops loop mos hierdeur.

En die skade aan die baan is nie gering nie, maar dit is al die vieslike plastieksakke wat die hele rivier ontsier wat vir my die grootste probleem is. Ons bly gelukkig baie ver van die rivier af. En ook nie so dat ons oor die brug by die huis moet kom nie. Sou seker lekker gewees het om die water daagliks te sien?

Maar nee, ek wil nie. Want ons staan weer groot kans om by dei rivier te vloed.

Die Vaaldam het so gou vol geraak dat hulle op 110% reeds 10 sluise oop het, maar dit is mettertyd gedoen. In 2010 en 2011 het hulle al twaalf sluise gelyk oopgemaak toe hulle gewag het tot die dam 118% vol was. Dus kan ons nie kla nie …

Maar, gister laat die wag weer weet … die water is amper op die gras. Dit is dan steeds nie probleem nie op drie meter is ons huis veilig.

Met vier ekstra sluise wat vandag oopgemaak word, weet ek egter nie. Dit kan die water ernstig laat lig.

En ek staan verstom. Desemebr het dit tot 5,8 meter gestyg en weer gesak, net voor die in die huis gaan inloer het. Daarna was die rivier nie een 1m vol nie. En het ek ophou kyk na die vlakke.

Die keer kan ons wel oorstroom omdat die Valsrivier by Bothaville reeds hoog is (5,3m) en hy vloei onder ons in die Vaal in. As hy die water ophoop, gaan ons huis dalkies weer in die water staan. Laas het dit om die huis gekom, maar kon dit nie in nie omdat die huis gelig is.

Ons wag stuur drie keer per dag vir my foto’s. Oggend, middag en aand en so hou ons die vlak dop. Dit is nou 5.6m by ons en dus nog redelik ver van die huis af.

En … die Vaaldam het reeds 10 sluise oopgemaak, beplan om nog twee oop te maak. Tog wil dit voorkom asof ons dalk gelukkig gaan wees, ons wag maar en kyk wat gebeur as nog twee sluise oop is ….

En ek is so dankbaar ek het geweier dat ons twee weke gelede terug trek in die huis. Anders as blogvriendin Positief, kan ek my voet ernstig neersit as ek dink manlief se plan van aksie pas my nie.

Hy was ontevrede, maar het ingegee.

En kyk nou net …

Anders moes ek nou die hoeveelste trek bylas vir die afgelope drie jaar? Ek hoop nie jy tel nie …

Skrywer:

Navorser, oud-onderwyseres en -dosent. Ma van twee, skoonma van twee, ouma van vier en ek het 'n manlief wat al bykans 40 jaar die pad saam met my stap. Ek skryf oor die dinge na aan my hart.

8 gedagtes oor “En daar gaat ons … vloed is weer moontlik

   1. I am so glad we left the country where it flooded twice yearly. It can flood here but not in the past 12, we are officially in drought. It doesn’t seem a year ago when this happened to you before.

    Liked by 1 person

 1. Toe ek hoor van die 12 sluise oop, het ek dadelik aan jou gedink. Vorige foto’s van versuipte meubels en grasperke het weer opgepop. Sterkte en saam dankbaar vir daai stewige voet van jou.

  Liked by 1 person

  1. Jong, ek dink manlief is self nou dankbaar. Ons huis gaan water kry, daar is te veel op pad dat ons nie gaan nie. En die Valsrivier is die keer hoog by Bothaville. En om een of ander rede rus ons harte, miskien omdat ons weet dat alles uit is, maar ook dat die huis die water kan vat. Dit doen nie eens iets aan die ondervloerverhitting nie. Maar … dit is een stinkende gemors om skoon te maak.

   Like

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.