Gepubliseer in Joernaal,kleinkinders

Kleinkindpret: Bordkryt het baie gebruike …

Ek pas mos my kleinkind twee keer per week op as sy mamma by die werk is. En ek het soveel pret met die kindjie.

So loop ek Woensdag verby Crazy Store in die klein winkelsentrumpie naby my. En sien ek die klein swartbord in die venster, op driebeenbene. Stap in om te koop, oorweeg dan eers weer om al die ander inkopies te doen voor ek die bord koop. Maar die bord spook by juffrou Christa, dit moet gekoop word.

So is ek met stelletjie baie dik bordkryt, en twee pakkies dunnes by die deur uit. Ons gaan teken as hy Donderdag hier aankom.

Hy hou toe van die speelding, nadat ek eers kryt gevat het en gewys het wat ek daarmee maak. Een streep was vir hom genoeg om te weet wat om met die bord en kryt te maak.

Ek het hom ook gewys dat die geskryf kan verdwyn as jy met die swartbordborsel daaroor vee. En toe was ek reeds verras oor waar die kryte oral gebruik is om te skryf.

Die houtrandte van die bord het ook lekker skryfplek gemaak.

Ek los toe die mannetjie om te teken terwyl ek koeldrank gaan haal.

Toe ek terugkom, sit hy op die bank. Voete opgetrek, hy kan nog steeds sy eie tone in sy mond sit! En lekker besig om onder die skoene te teken! Hoe slim is dit nie?

Later, toe ek opruim, sien ek dat hy ook op die rooi kussings geteken het. En dat dit sowaar gewerk het. Maklik kan ek dit afwas, dalk sommer afskud.

Dit is so lekker om te sien hoe kreatief die breintjie is. As dit hier kan teken, kan dit dalk hier en hier en hier ook teken? So toets hy die kryte, maar ook die oppervlaktes waarop hy kan teken.

Ek bid maar dat onderwysers nie hierdie kreatiwiteit sal doodmaak nie. Ek luister soms na onderwysers wat gesels oor opstelonderwerpe en dat die leerders dit “verkeerd” verstaan het en iets anders geskryf het. En ek staan verras daaroor.

Dit kan mos nie wees nie?

‘n Opstelonderwerp is bloot ‘n riglyn vir die kinders wat nie kreatief kan dink nie. Maar dit is ‘n prikkel vir die kreatiewe breine. Dit is hulle wat die onderwerp vat en opbreek en oopbreek en my elke keer meer laat lees het in die onderwerp.

As daar nie spesifiek staan dat dit ‘n beskrywende opstel moet wees nie, kan dit enige soort opstel wees. En dit is presies wat my Picasso daarmee gaan maak. Hy gaan dit interpreteer en oopbreek en sy onderwysers meer laat sien as wat hulle beplan het toe hulle die onderwerp neergepen het. Gaan hulle dit besef?

***

Rede vir dankbaarheid: vandag is dit natuurlik dat ek die voorreg het om twee keer per week na Picasso te kyk. Hy breek die lewe vir my soos ‘n granaat oop. En ek lag oopmond vir sy spesiale persoonlikheid. Hy dink regtig dat hy al 21 is, lank verby 18. My grootmensgeselsskap sowel as die ou babatjie wat ek oppas. Alles in een pakkie.

Het ek ooit soveel gelag vir my eie kinders se kreatiwiteit?

Skrywer:

Navorser, oud-onderwyseres en -dosent. Ma van twee, skoonma van twee, ouma van vier en ek het 'n manlief wat al bykans 40 jaar die pad saam met my stap. Ek skryf oor die dinge na aan my hart.

12 gedagtes oor “Kleinkindpret: Bordkryt het baie gebruike …

 1. ‘n Pragtige herinnering, om te koester.
  Ek hoop sy onderwysers het genoeg verstand om die slim kind te herken, eerder as om vasgenael te wees aan die kurrikulum wat ook die antwoorde bepaal.
  toe ek in 1959 begin skoolgaan het, kon ek al lees, skryf en somme maak. Daar was ‘n hele paar helder vonke.
  Hulle moes vir ons ‘n spesiale klas maak, ons was maar 5 in die 3de jaar.

  Ek hoop jou klein Picasso word erken vir sy waarde.

  Liked by 2 people

 2. Ag, dis mos nou lekker om te sien hoe so ‘n klein mensie ontwikkel … en hoe kreatief hulle kan wees! Ek’s mal daaroor om te sien hoe jy hom besig hou (maar terselfdertyd ook sommer leer so tussen die speel deur).

  Liked by 2 people

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.