Gepubliseer in Joernaal,Resensies

Minder as niks … Netwerk24 blitsdrama

Ek het Netwerk24 lank vermy omdat hulle so eensydig in hulle berigte oor Steve Hofmeyr is. Seker so vier jaar lank. Maar, ek het onlangs besluit om weer in te skakel.

Veral omdat ek die toep vir een jaar lank vir net R25 per maand kon aflaai. Teen daardie prys was ek bereid om Netwerk24 weer ‘n kans te gee. Maar nie om Rapport te lees nie. Daarvoor sien ek nie meer kans nie.

Eerder om weer na blitsdramas op die toep te kyk.

‘n Blitsdrama is ‘n baie kort drama, minder as 5 minute per episode. Ek kyk een keer per week as die vier episodes van die week op een slag beskikbaar is.

Die vorige een was Testament – ek dink ek het al daarvan vertel. Gister her ek die laaste vier episodes van Minder as Niks – geskryf deur Irma Venter – gekyk/

En goeie genugtig, dit was ‘n goeie drama.

Ek huil nie in stories en flieks nie, dit is mos net iets uit iemand se verbeelding. Maar die keer het ek ‘n traan van blydskap gestort, want ek het regtig dit is klaarpraat met een van die hoofkarakters.

Die redding waarop sy gehoop het, het ‘n probleem wat kon veroorsaak dat sy nie gered word nie.

Ek wil nie veel meer vertel nie, want dalk kyk jy die blitssepie.

Maar, as jy nie doen nie, kyk gerus. Mens kry dit op die Netwerk24 toep onder Kyk en Luister.

Absoluut die moeite werd.

Kyk sommer so na die akteurs en aktrises. Trix Pienaar in die hoofrol, Tobie Cronje, Antoinette Louw wat so pas by die Europese Internasionale filmfees ‘n prys gewen het vir die beste aktrise in ‘n film – wat ook Suid-Afrikaans is.

So terloops, ek sien daar word al meer van akteurs gepraat om na beide die vroulike en manlike beroep te verwys. Dit stuit my as taalonderwyseres totaal teen die bors. Maar, wat anders kan mens verwag as daar die afgelope twee dekades slegs 30% nodig was om te slaag? Tog, kan die taal nie aanpas omdat die gebruikers al minder hoef te weet om te slaag nie.

Skrywer:

Navorser, oud-onderwyseres en -dosent. Ma van twee, skoonma van twee, ouma van vier en ek het 'n manlief wat al bykans 40 jaar die pad saam met my stap. Ek skryf oor die dinge na aan my hart.

12 gedagtes oor “Minder as niks … Netwerk24 blitsdrama

 1. Die weglating van die vroulike vorm in baie woorde het eintlik te doen met geslagsgelykheid. Dit word dus deerdae aanbeveel. So is ‘n mens deesdae ‘n apteker, ‘n onderwyser, ‘voorsitter, ens, al is jy vroulik. Dis ook vir my vreemd op die oor, maar ek glo ook nie in diskriminasie tussen geslagte nie, dus het dit seker meriete.

  Liked by 2 people

  1. Ek is bewus van die rede, Seegogga, maar dit maak dit nie reg nie. Inteendeel, dit maak dit baie verkeerd. Want, of vrouens dit nou wil weet of nie, hulle is vrouens. Gaan ons dan een van die dae mans genoem word? Want dan is vrou mos ook baie verkeerd. Of pa’s? As ons ma’s is? Ons lyk anders as mans en dit is spesiaal om ‘n woord te hê wat ons in enige beroep en rol van mans te onderskei. Aangesien ek ‘n taalonderwyseres is, is dit nie sleg op my oor nie, dit is verkeerd.

   Like

   1. Nee, dit gaan nie hier oor die ontkenning van vrou wees of man wees nie, dit gaan oor die gelykmaking van die beroep. Is daar ‘n verskil in die werk van ‘n sekretaris of ‘n sekretaresse? Die woord gee wel meer inligting oor wie die beroep beklee, maar is dit nodig? Indien wel, moet ons mos nou begin praat van ‘n dokterin of ‘n prokurise, ‘n aktuarise, of ‘n loodgietser. Nee, as sekere beroepe sonder vroulike vorm is, kan alle beroepe maar daarsonder wees, want die woord beskryf die werk, nie die persoon nie. En hoewel ek, as taalonderwyser, oud is en waarskynlik nooit gewoond gaan raak aan die nuwe terme nie, sal die jongmense van die toekoms dalk terugkyk en wonder oor die eienaardige verskynsel dat daar in die outyd manlik en vroulike woorde was vir sekere beroepe.

    Liked by 1 person

     1. Jy is baie snaaks – hen en haan. Ek sal nooit daarmee saamstem dat woorde verdwyn omdat mense ‘n probleem het met die benoeming van die beroep nie. Want, as jy in die werk staan, is jy wel ‘n man of ‘n vrou.

      Like

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.