Gepubliseer in Joernaal,kleinkinders

Kleinkind pret in die kerk

Ons kleinkind sit die afgelope maand of drie by ons in die kerk, saam met sy pappa en mamma. En dit het al groot pret veroorsaak. Daarom vertel ek vandag so ‘n paar staaltjies.

Kleinkind is so pas twee en ‘n half, skaars groter as my Schnauzers as hy hom soms snaaks hou en kruip en ‘n mannetjie met ‘n baie fyn instelling vir emosies. En hy praat Engels en Afrikaans. Nie deurmekaar nie, ek hou niks van die woord Mengels nie.

As taalkundige verkies ek dat mens Afrikaans of Engels praat. En tog kom ek agter dat ek my taal lelik meng. Soms selfs vir ander moet vra wat die regte Afrikaanse woord is. O ja, en hy het vir homself ook onlangs ‘n eie taal ontwikkel. ‘n Tipe van babbel. Maar, hy praat die een of die ander, hy meng nie die taal nie.

So sit ons die eerste Sondag in die kerk, hy sit die eerste 45 minute rustig langs ons, meer as wat ek van matrieks kan vertel … Dan is dit nie meer vir hom snaaks om stil te sit nie. Hy sit gewoonlik op sy eie stoel tussen oupa en pappa of mamma. Oums is niks by die kerk nie, hy sien my seker heeltemal te veel in die week? Sleg vir my hart, maar ek probeer verstaan.

So klim hy die een dag van sy ma se skoot af, staan in die gangetjie tussen twee kolomme stoele en sê redelik hard vir die gemeente:

Come on, whun away!

(Kom, hardloop weg!!!)

Gelukkig verstaan niemand nie, hulle verwag mos nie Engels in ‘n Afrikaanse kerk nie. Dus sit hulle rustig en luister verder na die preek.

Sy grootste pret na 45 minute is om in die ry af te stap vanaf mamma of pappa aan die een punt na ouma aan die ander punt. Gewoonlik sien ek die pret in sy ogies raak, dan steek ek my been ver vorentoe dat hy nie verby kan kom nie. Keer probeer ek nie, hy sal beslis ‘n keelgat opsit as ek hom dan optel. Hy is mos op ‘n missie! Die keer het ek te laat gekliek en toe ek weer sien, kry hy spoed af in die ry, draai hy links by die muur en is hy op pad na die deur toe. Hy het genoeg gesit.

Mamma het dadelik opgespring en agter om ons kolom gedraf dat sy hom by die deur kon voorkeer. Maar, hy is baie rats. En by die deur uit voor sy hom buite kon vang. Hy gooi geen vloermoer as hy teruggebring word nie en sit dan vir die res van die preek stil.

Ander kere is dit pappa se beurt om hom te vang, soos toe hy onlangs gedoop is. Sy pappa moes die keer spoed kry om hom by die deur te vang, nog voor hy gedoop is. En hy is ook terug in die kerk, sonder om ‘n vloermoer te gooi.

Gister staan ons almal om te sing. Ou Toortsie, ek weet nie of jy so baie speel nie, maar ons dominee hou baie van sing. Ons sing soms tot ‘n kwartier lank voordat die preek begin. Nie oefen nie, uit volle bors as deel van die preek.

Toe ek weer hoor, hoor ek die ou seuntjie stemmetjie wat so nou en dan een noot vang en hard saamsing, geen idee wat die woord is wat hy moet uitspreek nie.

Dit was so oulik, hy sit ‘n glimlag op my gesig in die kerk en ek vrees die dag wat dominee Jaco vir my gaan vra wat so snaaks is. Hy het juis tydens die doop ‘n vrou so direk vertel dat hy haar later gaan vra wat so snaaks was.

Sal ek dan maar net in kleinkind se rigting knik en later vir hom vertel dat kelinkind vir die gemeente die opdrag gegee het om weg te hardloop?

Spesiale oomblikke en dan dink ek daaraan dat myne sommer pak gekry het as hulle nie doodstil in die kerk gesit het nie. Siestog, as ek so na kleinseun kyk, kon ek dit baie anders hanteer het … Hy geniet die bietjie pret, en dan sit hy weer stil en luister …

Skrywer:

Navorser, oud-onderwyseres en -dosent. Ma van twee, skoonma van twee, ouma van vier en ek het 'n manlief wat al bykans 40 jaar die pad saam met my stap. Ek skryf oor die dinge na aan my hart.

18 gedagtes oor “Kleinkind pret in die kerk

 1. Dear Christa, at our church we allow our children free range. They run and dance but never say a word. We decided the ring leader, Rowan, aged 5 should learn some liturgical dance,he is so graceful.
  We had visitors from another Parish who stayed for our BBQ, a few of us went over to them last night for Taize and Holy Communion. Their Pastor, who had been present with us yesterday morning,said that her daughter was pleasantly surprised to find she could run around in our church. We have a Korean Pastor, Hee Won Chang. She is a beautiful young lady, the same age as my boys, anyway her daughter and the other Pastor have daughters with the same name, even similar appearance. One is Anglo Korean the other Anglo Aboriginal. I can only tell them apart by the spectacles one wears. Both our Congregations have 2 Pastors and on 27th I will be preaching at a. Fijian Church without any Pastor.

  Like

   1. Yes, it was like that with our children when they were young. The children are included,here, in parts of the Liturgy. The All Age Sharing, reading the Scriptures and relevant activities in the children’s area. It is Sermon time when the eldest run out of patience. The oldest will be starting School next year. The 2nd or 3rd youngest has just discovered walking. Every 3rd week there is Sunday School, taken by our Pastor. On those Sundays our chaplain (ordained) takes the Service, he is also our lead guitarist and vocalist. Our church is Protestant and an Australian Denomination, formed in 1984, it is a uniting of Methodist,Presbyterian and Congregational. Hence The Uniting Church of Australia. We call our Congregation HOPE. Another of our elderly.people died the Friday before last. We have lost 4 since the end of last year. I will be taking Bible Study for the next 2 weeks as the Pastor has an in service fortnight. We really love being at Hope. I will be 69 next year and my wife 74 so we are part of the old brigade. The eldest is 99. I always thought she was much younger until she mentioned her age last week.

    Like

 2. Daarom het ons sltyd op die laadte oomblik bonnegestap om die stilsittyd do kort moontlik te maak. Doms het ek tekenboek en kryt saamgevat. Eendag het my jongste, toe so 2 jr, aan die slaap geraak.( sy was bietjie verkoue) en het kliphard dwarsdeur die preek gesnork!

  Like

  1. Dankie, Anne, ek geniet die kind so baie. Seker maar omdat ek weet hulle word groot en dan skuif ouma en oupa al meer na die agtergrond. Vir nou geniet ek elke oomblik meer as wat ek moet. Asof dit gaan opraak …

   Like

 3. Ek is bly as die kindertjies sommer so van kleins af in die kerk saam met ouers (en oumas en oupas) sit. Ek kry ook partykeer so ‘n vae glimlag op my gesig vir die kleintjies se doen en late in die kerk (en dan glimlag ek nog breer as ek daardie subiele kyke van die ouers se kant af sien) 😉. Ek het jou stories nou lekker geniet!

  Liked by 1 person

 4. Ai ja, ons het in ‘n ander tyd kinders groot gemaak. Ek dink ek was heeltemal te kwaai met my eerstes. Ons sing aan die begin van die diens drie liedere en ná die oreek nog een en dan die seën aan die einde

  Liked by 1 person

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.