Gepubliseer in Reisjoernaal,Resepte

Tuisgemaakte appelkooskonfyt in Qazaqstan – Thermomix

Gister het ek vertel van sago-poeding en dit het my teruggevat na my kinderjare. My ma het ons s’n met applekooskonfyt gemaak. Ek kan nou nie presies onthou hoe die resep gewerk het nie, maar ek het skielik lus gekry om appelkooskonfyt te maak.

En ek weet, mense wat my ken sal dalk giggel, want dit is April, die sneeu het na bykans vyf wit maande gesmelt, maar dit is sommige dae nog koud genoeg dat dit weer sneeu. Hierdie tyd van die jaar is appels te koop, lemoene en as mens gelukkig is, kan jy ;n pynappel ook te koop kry. Maar nie appelkose nie.

Dit, is egter geen probleem as jy in Qazaqstan bly nie, want baie van die vrugtes is in bevrore formaat te koop. Soos appelkose. Agterop die pak staan dat mens soveel moet uithaal as wat jy kan eet, in ‘n toe bak moet laat om te ontvries en dan binne 24 moet eet. Dit het ek gedoen en ek en manlief was nie te gelukkig met die resulate nie. Dit was effens verkrimpeld, wat die gedagte aan ou vrugte gee en dit was effens te suur.

Maar, die skilletjie was op en dit het my aan my kinderdae herinner toe ons vir ma die appelkose moes halveer, pitte uithaal en skoon was. Want sy het dit ingelê of in konfyt verander vir die maande wat daar geen appelkose te koop id nie. Ook nie in ons boord nie, daar het ‘n paar soorte vrugtebome gestaan.

Vir konfytmaak was ek egter nie regtig lus nie. Ek onthou dit as ‘n lang, taai proses. Groot potte wat op die AGA staan en prut, taai sous wat mors as mens gou proe wanneer ma nie kyk. warm stoof wat vingers kan brand as jy nie kyk wat jy doen nie. Seer maag as jy te veel van die warm konfyt geproe het.

Hemelse konfyt met die velletjie wat stuk-stuk geproe kan word. Soveel anders as gekoopte konfyt. Soveel lekkerder dat ek gereeld met gekoopte konfyt teleurgesteld is as dit by plaasstalletjies gekoop is. Soveel lekkerder dat ek nie konfyt koop nie. Maar, manlief het ‘n soettand wat van konfyt op sy roosterbroodjie hou.

So speel ek vandag met die gedagte om die bevrore appelkose te ontvries en in konfyt te verander.

Ons kry sowaar hier en daar iets in Engels op die rakke die afgelope ruk.

Gedagtes wat dan mos nie weer wil laat gaan nie, dit broei dan juis van gister af in my onderbewuste. Ek is nos nog lus vir sago-poeding ook!

Dit was ook nie te moeilik om ‘n Thermomix resep op te spoor nie. Een vinnige soektog en ek het drie gehad om van te kies. Dus het ek ‘n resep, ek weet hoe die konfyt moet lyk as dit gaar is, kan onthou dat my arms as kind lam geraak het van met die houtlepel roer en roer en roer dat dit nie vasbrand nie. Ek was gereed vir die avontuur. Hier is die resep wat ek aangepas het om by ons smaak te pas.

Bestanddele

 • 1000 g gehalveerde, ontpitte appelkose (bevrore by Metro, 1 kg)
 • 200 g suiker (kan meer gebruik vir soeter konfyt)
 • sap van twee kleinerige suurlemoene

Metode

 • Meet die appelkose in die maatbeker in
 • Meet die suiker in die maatbeker in
 • Meng vir 10 sekondes vinnig op nommer 9
 • Stel die masjien as volg op: Tyd = 60 min, hitte = Veroma; spoed = 2; omgekeerde lemme

Ek het gevind dat die konfyt na 40 minute gaargekook en gereed was, dus het ek afgehaal. Ek het bevrore appelkose gebruik. Dit is moontlik dat vars appelkose langer gekook moet word.

En so lyk die konfyt as dit mooi gekook het.

Die kleur is mooi en die skilletjies het daardie suurderige, growwerige tekstuur aan die konfyt gegee.

Wat ek dan more moet doen, is om ‘n vars brood vir die konfyt te bak … Sago kon ek nog nie kry nie …

 

Skrywer:

Navorser, oud-onderwyseres en -dosent. Ma van twee, skoonma van twee, ouma van vier en ek het 'n manlief wat al bykans 40 jaar die pad saam met my stap. Ek skryf oor die dinge na aan my hart.

14 gedagtes oor “Tuisgemaakte appelkooskonfyt in Qazaqstan – Thermomix

 1. Ek het geskryf oor die Royal- en Belinda-appelkose op ons groot erf in die Paglande. Hulle het in flesse en flesse konfyt beland en Tannie Griet langsaan het nagskof gewerk by Eben Dönges sodat sy bedags kon appelkooskoekies bak. Ons het mandjies vol weggegee; twee bome het goeie oeste gelewer.

  Dienspligtyd het ek in Wierdapark vir my Tannie Lea gaan appelkose pluk as ek naweekpas gekry het. Snags het sy die mooiste flesse ingelegde appelkose en appelkooskonfyt bo-op die kombuiskaste staangemaak. En fyngebak. Een keer het ek gevriesde snoek op die Trans Karoo gelaai, toe eet ons lekker snoek met ‘n titseltjie appelkooskonfyt in die bedruipsousie. In Wierdapark, Centurion.

  Appelkooskonfyt……gesinstradisie wat uitgesterf het toe Meiringstraat se huis verkoop is, rondom 1992. Deesdae kry ons net geblikte pampoenkonfyt met appelkoosprentjies daarop.

  Like

   1. Ek is bly ek kon dit beleef, en velle brei, twak rol, witblits stook, bokkoms droog, ens. Dis dinge wat mins mense vandag kan ervaar. Lukwarte en turksvye in die agterplaas.

    Like

     1. Op Kleinplasie by Oom Mynie Reyes se voete gesit op ‘n lampolieblik as hy en sy orkes die Kalfiewals gespeel het.

      Like

   1. Jy skei 2 eiers. Klits eiergeel bietjie so ook wit. Net sodat dit maklik kan smeer.
    Druk ‘n sirkel (met nie te groot glas nie) uit in die uitgerolde deeg. Helfte vd sirkel smeer jy met eierwit.
    Op d ander helfte sit jy bietjie minder as 1teelepel konfyt. As die konfyt te veel is kook dit uit. Eksperimenteer maar.
    Vou toe. Eierwit dien as gom.
    Druk om d rand met vurkpunte as versiering en om mooi stewig toe te maak.
    Smeer met bietjie eiergeel sodat dit mooi verkleur id oond.
    Hoe lank dit bak weet ek nie. Bak by 180 grade C. Hou maar dop.

    Like

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.